A A A

În premieră, Forumul regional UIT pentru Inovație a culminat cu aprobarea unui manifest

Published on: Joi, 04/13/2017 - 11:25

Pentru prima oară în istoria desfășurării de către Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT) a Forumurilor regionale, participanții la evenimentul UIT desfășurat la Chișinău, la sfârșitul lunii martie, au elaborat și aprobat un manifest.

Astfel, în cadrul lucrărilor Forumului regional al UIT pentru Europa și țările CSI cu genericul „Consolidarea capacităților inovației în ecosistemul centrat pe TIC și încurajarea creșterii startup-urilor TIC”, peste 50 de participanți din 12 țări, printre care Georgia, Regatul Țărilor de Jos, Portugalia, România, Ucraina și altele, precum și agenții specializate ONU precum UNDP, UNESCO au efectuat schimb de experiență și de bune practici privind inovațiile și startup-urile în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor prin prisma inițiativelor susținute de UIT.

În contextul recunoașterii rolului esențial al TIC în toate sectoarele economiei și contribuția deosebită a inovației centrate pe TIC și a spiritului antreprenorial pentru dezvoltare durabilă, în special avansarea realizării Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 9, părțile au elaborat un manifest drept rezultat al Forumului. Participanții au identificat o serie de provocări și recomandări, ce ar putea servi drept bază pentru planificarea și punerea în aplicare a activităților viitoare ce promovează ecosistemul național de inovații centrate pe TIC în țările din Europa și CSI.

În acest sens, viceministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vitalie Tarlev, a menționat că setul de provocări și recomandări, elaborat de comunitatea participantă la Forum, este, în egală măsură, unul de importanță și, totodată, nu poartă caracter obligatoriu, astfel fiind discutate și identificate lacunele ce necesită a fi abordate. Aceste provocări și recomandări pot servi drept repere consultative pentru a fi utilizate ca un posibil suport pentru evaluările naționale efectuate de UIT în țările din regiune.

Forumul regional este organizat la Chișinău în fiecare an, tradițional, dat fiind că țara noastră reprezintă o punte de legătură între țările din Vest și Est, a precizat Vitalie Tarlev.

Toate noutăţile

26/04/2017 - 14:51
Viceministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vitalie Tarlev, a întreprins, la 25 aprilie, o vizită de lucru, în centrul raional Cahul, în conformitate cu orarul întîlnirilor membrilor...Read more
20/04/2017 - 17:14
Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor a anunţat, astăzi, 20 aprilie, iniţierea consultărilor publice pe marginea proiectului hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Strategiei de...Read more
18/04/2017 - 18:15
Viceministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vitalie Ciolac, a întreprins, astăzi, 18 aprilie, o vizită de lucru, în centrul raional Fălești. Acțiunea s-a produs conform Hotărârii...Read more