A A A

MTIC: 15 posturi TV din Moldova vor putea fi, în curând, recepționate prin semnal digital terestru

Published on: Joi, 06/09/2016 - 13:10

Întreprinderea de Stat ”Radiocomunicații”, aflată în subordinea Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, demarează procesul de semnare a contractelor cu 15 posturi TV care au intrat în primul multiplex național cu semnal TV digital terestru. Imediat după semnarea contractelor, cele 15 posturi vor fi incluse în pachetul digital cu acoperire națională și va începe difuzarea.

La moment, multiplexul A este funcțional din punct de vedere tehnic și are capacitatea de acoperire cu semnal TV a 80% din populație. Către 31 decembrie 2017, când va fi deconectat semnalul stațiilor TV analogice, multiplexul A urmează să acopere cu semnal 99% din populația țării. Pentru funcționarea multiplexului au fost instalate 17 emiţătoare la stațiile din Edineț, Soroca, Trifeşti, Mîndreştii Noi, Ungheni, Ivancea, Străşeni, Hînceşti, Chişinău, Căuşeni, Cimişlia, Leova, Comrat, Cahul, Baimaclia, Drochia şi Tighina.

Tranziția șa televiziunea digitală terestră este unul dintre proiectele cu prioritate pentru Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.  Avansarea cu acest proiect deschide noi oportunități pentru sectorul comunicațiilor, cu impact benefic asupra calității serviciilor de care beneficiază cetățenii.

TDV are ca plusuri recepţia fără abonament, prin antenă, în majoritatea zonelor ţării, inclusiv recepţie mobilă, a unui număr mai mare de posturi TV, oferă o calitate mai bună a imaginii și a sunetului față de televiziunea analogică și include posibilitatea de a recepţiona gratuit canale HD. De asemenea, asigură cu  semnal populația din în zone mai puțin accesibile. 

Amintim că, pe 28 ianuarie și 7 iunie a.c., Consiliul Coordonator al Audiovizualului a desfășurat concursurile publice privind suplinirea sloturilor disponibile în multiplexul național A, care are capacitatea de a transmite până la 15 posturi TV.  

Astfel, prin Multiplexul A își vor difuza serviciile de programe în sistemul digital terestru de televiziune cu acoperire naţională şi acces necondiţionat 15 radiodifuzori: „Moldova-1”, „TVR Moldova”, „Canal Regional TV”, „TV 7”, „N 4”, „Publika TV”, „Canal 2”, „Canal 3”, „Prime”, „AGRO TV MOLDOVA”, „CTC Mega”, „Super TV”, „Accent TV”, „Jurnal TV” și „ITV”.

Toate noutăţile

24/03/2017 - 15:32
La data de 30 martie industria IT, Guvernul, comunitatea antreprenorială, investitorii și partenerii de dezvoltare își dau întâlnire la Moldova ICT Summit 2017, evenimentul anului în domeniul...Read more
16/03/2017 - 12:10
În data de 15 martie curent și-a lansat oficial activitatea Centrul de excelență în tehnologia informației Tekwill. Centrul Tekwill a fost creat printr-un proiect de parteneriat public-privat în...Read more
10/03/2017 - 10:48
Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor va găzdui la Chișinău, în perioada 28-29 martie 2017, Forumul regional al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor pentru Europa și CSI „...Read more