A A A

Facilități pentru investitorii din domeniul IT, aprobate de Parlament

Published on: Vin, 02/24/2017 - 16:35

Proceduri simplificate pentru acordarea dreptului de ședere pe teritoriul Republicii Moldova investitorilor în domeniul I au fost aprobate în Ședința Parlamentului.

Potrivit proiectului de lege, investitorii IT își vor putea desfășura activitatea fără a fi documentați cu permis de ședere temporară. Totodată, documentul are ca scop crearea unui cadru legal facil pentru anumite categorii de persoane care activează în domeniul IT – persoane cu funcție de conducere, investitori și specialiști de înaltă calificare, în vederea accesului și aflării acestora pe teritoriul Republicii Moldova. Condiția comună este ca scopul intrării și aflării pe teritoriul Republicii Moldova să fie determinat de activități în domeniul tehnologiei informației.

 „Industria IT are o perspectivă sigură de dezvoltare în Republica Moldova, în mod special, odată cu intrarea în vigoare a Legii cu privire la parcurile IT. Ponderea sectorului TIC în PIB-ul național este de circa 8 %, însă industria tehnologiei informației are o cotă infimă de circa 1% din PIB, astfel, obiectivul inițiativei este de a valorifica potențialul țării noastre în domeniul IT, prin atragerea investițiilor în acest domeniu, a forței de muncă înalt calificate, dar în primul rând a tehnologiilor avansate”, subliniază viceministrul TIC Vitalie Tarlev.

Potrivit viceministrului, proiectul de lege va stimula în primul rând atragerea investiţiilor străine, de asemenea, va contribui  la crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea industriei IT, dezvoltarea de noi competenţe şi cunoştinţe, inovare şi oportunităţi economice sporite pentru ţara noastră şi va contribui la stimularea fluxurilor de investiţii pe teritoriul Republicii Moldova.

Modificările legislative au fost consultate cu partenerii de dezvoltare și au fost elaborate în contextul Legii cu privire la parcurile pentru tehnologia informației și a realizării obiectivelor stabilite prin Strategia de creștere a competitivității industriei IT pe anii 2015 -2021.

Toate noutăţile

24/03/2017 - 15:32
La data de 30 martie industria IT, Guvernul, comunitatea antreprenorială, investitorii și partenerii de dezvoltare își dau întâlnire la Moldova ICT Summit 2017, evenimentul anului în domeniul...Read more
16/03/2017 - 12:10
În data de 15 martie curent și-a lansat oficial activitatea Centrul de excelență în tehnologia informației Tekwill. Centrul Tekwill a fost creat printr-un proiect de parteneriat public-privat în...Read more
10/03/2017 - 10:48
Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor va găzdui la Chișinău, în perioada 28-29 martie 2017, Forumul regional al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor pentru Europa și CSI „...Read more